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Lauren Fussell’s Comments in Opposition to Proposed Policy TE-4 
Offered at July 10, 2020 Public Hearing 

 
Good Afternoon.  My name is Lauren Fussell, an attorney with Williams Mullen.  I 
understand SHCC members will vote later this summer on whether to include 
Proposed Policy TE-4 in the State Plan and I’ve been asked to address briefly some of 
the more obvious legal issues with the Policy.   
 
The Proposed Policy uses multiple undefined terms and standards.  A “qualified 
applicant” must be a “provider,” a term not defined in the Policy nor in the CON Law 
Definitions.  See N.C. Gen. Stat. § 131E-176, “Definitions.”  Query whether a vendor 
could qualify as a “provider”— especially to the extent it staffs the scanner — and 
utilize Policy TE-4 to secure its own CON?  Is this the intent of Policy TE-4? 
 
Per the Policy, the provider must contract with “an unrelated person,” another term 
not defined in the Policy or in the CON Law – a significant problem given the various 
connections among those who provide and use MRI services.  Novant Health, Inc. 
receives MRI services on a scanner owned by Presbyterian Mobile Imaging, LLC – 
evidently, two separate legal entities – but are they “unrelated” persons? How do we 
know?  Is it a shared parent test?  Or, a percentage ownership test: 5%?, 10%?  Where 
does one draw the line? 
 
Per the Policy, an applicant must show “[t]he contracted scanner . . . is not moved to 
other host sites.”  This requirement has no time parameter: not moved for how long?  
Is there really any meaningful way for a provider receiving weekly service on a 
grandfathered scanner to “vouch” for whether or when the vendor will move the 
contract scanner to serve other sites?  Can’t a grandfathered scanner lawfully move 
at any time?  What happens if the vendor moves the contract scanner during the CON 
Review?  Is the application then unapprovable?  At best, this ambiguity creates 
confusion; at worst, it invites litigation. 
 
The Policy speaks about scanners that “should be treated as a fixed.”  What defines 
which scanners should be treated as fixed?  If there’s no governing threshold or 
standard, how will this be applied?  And for that matter, treated as fixed for what 
purpose, exactly? 
 
Per the Policy, the provider must be “unable to apply pursuant to a need 
determination.”  Presumably this suggests TE-4 could be invoked when there is no 
need determination in the Plan, but is a provider “unable to apply” if it cannot identify 
a CON consultant to prepare its application?  Could a provider miss a CON filing 
deadline early in the year and then later in the year claim to then be “unable to 
apply?”  Query how a provider could ever say it is “unable to apply” unless it first 
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petitions to seek a Need Determination?  Is every provider obligated to bring forward 
a petition before invoking Policy TE-4? 
 
Policy TE-4 uses standards different than the duly adopted CON regulations. The 
Policy sets a volume threshold for all the applicant’s scanners in the service area 
combined.  But the CON regulation sets a volume threshold for each of the applicant’s 
scanners in the service area.  Two distinctly different standards.  Query whether the 
Policy can legally do away with a validly enacted regulation? 
 
Proposed Policy TE-4 creates a host of obvious legal problems by setting different 
standards without explaining whether or how the duly adopted Regulations will 
apply. 
 
The wording and word choices in Policy TE-4 were never sufficiently perfected and 
are likely to create problems and ambiguities giving rise to legal issues.  Definitions 
are lacking.  Considering the vague Policy terms, it is unclear how SHCC members 
can even be expected to determine if they have Executive Order 46 interests at stake 
with this Policy. 
 
In sum, this Policy appears to have been hastily constructed.  It creates troubling 
possibilities for potential use and misuse which could have long term negative effects 
by proliferating scanners in areas without need. 
 
From a legal perspective, this is a draft Policy that needs to be set aside in 2020.  
Thank you. 


