
NORTH CAROLINA DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES 
DIVISION OF FACILITY SERVICES 

RALEIGH, NORTH CAROLINA 
 

 
IN RE: REQUEST FOR     )     
DECLARATORY RULING BY   ) DECLARATORY RULING 
COURTYARDS OF NEW BERN, LLC  ) 
 

I, Robert J. Fitzgerald, Director of the Division of Facility Services (the “Department”), 

hereby issue this declaratory ruling to Courtyards of New Bern, LLC (“Petitioner”) pursuant to 

N.C.G.S. § 150B-4, 10A NCAC 14A.0103, and the authority delegated to me by the Secretary of 

the North Carolina Department of Health and Human Services.  Petitioner has filed a Declaratory 

Ruling Request (the “Request”) asking the Department to issue a ruling that it may transfer five 

beds from the license of The Courtyards at Berne Village (“Courtyards”) to the license of The 

Courtyards at Berne Village Memory Care (“Memory Care”) without obtaining a Certificate of 

Need (“CON”).  For the reasons given below, I conclude that Petitioner may transfer the beds 

without first obtaining a CON, subject to meeting applicable requirements for licensure. 

This ruling is binding on the Department and the person requesting it if the material facts 

stated in the Request are accurate and no material facts have been omitted from the request. The 

ruling applies only to this request. Except as provided by N.C.G.S. § 150B-4, the Department 

reserves the right to change the conclusions which are contained in this ruling. Pamela D. Kerrin, 

Executive Assistant, has requested this ruling on behalf of Petitioner.  The material facts as 

provided by Petitioner and as contained in the files of the Department are set out below.  

STATEMENT OF THE FACTS 

 Petitioner operates two separately licensed adult care home facilities on a single campus 

in New Bern, North Carolina.  Courtyards is licensed as a 60-bed facility; Memory Care is 

licensed as a 20-bed facility.  Memory Care’s license includes a 20-bed Special Care Unit for 



Alzheimer’s/Dementia. Petitioner describes Courtyards as an “assisted living” facility, and 

Memory Care as a “memory care” facility.  Both facilities are owned and operated by Petitioner 

and are located on the same property, although the two buildings are not physically connected.  

Petitioner is named as Licensee for both Courtyards and Memory Care.  Because Petitioner owns 

the real property for both facilities, Petitioner also owns the beds in both buildings. 

 Petitioner states that it wishes to transfer five beds from Courtyards to Memory Care to 

accommodate its maturing residents by increasing the memory care unit from private to semi-

private rooms.  It represents that the overall total of 80 beds will not increase, that the ownership 

of the two buildings will not change, and that there will not be major changes to the Petitioner’s 

facilities.  The total cost of the proposed transfer is expected to be approximately $5,000. 

ANALYSIS 

 Prior to 2001, a CON was not required for an adult care home.  In S.L. 2001-234, 

N.C.G.S. § 131E-176 was amended to include adult care homes among the facilities included in 

the definition of “health service facility bed.”  “Adult care home” was defined as 

a facility with seven or more beds licensed under G.S. 131D-2 or Chapter 
131E of the General Statutes that provides residential care for aged or 
disabled persons whose principal need is a home which provides the 
supervision and personal care appropriate to their age and disability and 
for whom medical care is only occasional or incidental. 
 

 The findings of fact by the General Assembly in S.L. 2001-234, now codified in 

N.C.G.S. § 131E-175(10), state: 

 It is in the public interest to promote efficiencies in delivering care in 
[adult care homes] by controlling and directing their growth in an effort to 
prevent underutilization and higher costs and provide appropriate 
geographic distribution. 
 

 Under the CON law as amended in 2001, a CON is required for a “new institutional 

health service.” N.C.G.S. § 131E-178. The definition of new institutional health service in 



N.C.G.S. § 131E-176(16)(c) includes “Any change in bed capacity as defined in G.S. 131E-

176(5).”   

 “Change in bed capacity” is defined as: 
 

 (i) any relocation of health service facility beds . . .  from one licensed 
facility or campus to another, or (ii) any redistribution of health service 
facility bed capacities among the categories of health service facility bed 
as defined in G.S. 131E-176(9c), or (iii) any increase in the number of 
health service facility beds . . . .”  

 
 In N.C.G.S. § 131E-176(9c), “adult care home beds” is a single category of health service 

facility.  The transfer of five beds from Courtyards to Memory Care, therefore, is not a 

redistribution of beds among categories of health service facilities.    

 If Courtyards and Memory Care are viewed as units of a single facility, the proposed 

transfer is not a relocation of beds from one facility to another, nor is it an increase in the number 

of health service facility beds.  Courtyards and Memory Care are owned and operated by the 

same entity, which is also the licensee on both licenses.  The two buildings are physically located 

on the same campus, within close proximity of one another.  Both buildings are adult care homes 

as defined in N.C.G.S. § 131E-176, and are in the same category of health service facility.  The 

apparent reason that Petitioner holds two licenses rather than one relates to the somewhat 

different licensure requirements for special care units in adult care homes and the practical 

consequences of those requirements.   

 A transfer of five beds from the license of the Courtyards to the license of Memory Care 

results in no change in the total number of adult care home beds owned and operated by 

Petitioner on its New Bern Avenue campus and does not change the inventory of health service 

facility beds in Craven County or operated by Petitioner.  The transfer, therefore, is consistent 

with the purposes of the CON statute as it relates to adult care home beds. 



 Petitioner has requested that its two licenses be consolidated into a single license.  

Because I find that a CON is unnecessary for the proposed transfer of beds, there is no need to 

determine in a declaratory ruling whether the appropriate licensure for Courtyards and Memory 

Care is a single license or separate licenses.  The Adult Care Home Section may address that 

question in its licensure determination.  Petitioner may be granted licensure reflecting the 

transfer of beds provided that it meets all applicable licensure requirements.  

CONCLUSION 

 For the foregoing reasons, assuming the statements of fact in the Request to be true, I 

conclude that a CON is not required for Petitioner’s proposed transfer of five beds from 

Courtyards to Memory Care.  

 This  ____ day of ________,  2007. 

 

     _____________________________________________ 
     Robert J. Fitzgerald, Director 
     Division of Facility Services 
     N.C. Department of Health and Human Services 
 



CERTIFICATE OF SERVICE 

 
 I certify that a copy of the foregoing Declaratory Ruling has been served upon the 
nonagency party by certified mail, return receipt requested, by depositing the copy in an official 
depository of the United States postal service in a first class, postage prepaid envelope addressed 
as follows: 
 

CERTIFIED MAIL 
 

Pamela D. Kerrin 
Executive Assistant 
The Courtyards at Berne Village 
2701 Amhurst Boulevard 
New Bern, NC  28562 
 
 

This _____ day of _______,  2007. 
 
 
    
 
            
   _________________________________________ 
      Jeff Horton 
      Chief Operating Officer 
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