
NORTH CAROLINA DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES 
DIVISION OF FACILITY SERVICES 

RALEIGH, NORTH CAROLINA 
 

 
IN RE: REQUEST FOR     )     
DECLARATORY RULING BY   ) DECLARATORY RULING 
PRIVATE DIAGNOSTIC CLINIC, P.L.L.C. )   
 

I, Robert J. Fitzgerald, Director of the Division of Facility Services (the “Department”), 

hereby issue this declaratory ruling to the Private Diagnostic Clinic, P.L.L.C. (“PDC”) pursuant 

to N.C.G.S. § 150B-4, 10A NCAC 14A.0103, and the authority delegated to me by the Secretary 

of the North Carolina Department of Health and Human Services.  PDC has filed a Declaratory 

Ruling Request (the “Request”) asking the Department to issue a ruling as to the applicability of 

N.C.G.S. § 131E-178(a) to the facts described below.  For the reasons given below, I conclude 

that PDC may be licensed as an ambulatory surgical facility without first having to obtain a 

Certificate of Need (“CON”). 

This ruling is binding on the Department and the person requesting it if the material facts 

stated in the Request are accurate and no material facts have been omitted from the request. The 

ruling applies only to this request.  Except as provided by N.C.G.S. § 150B-4, the Department 

reserves the right to change the conclusions which are contained in this ruling. Wallace C. 

Hollowell, III of Nelson Mullins Riley & Scarborough, LLP, has requested this ruling on behalf 

of PDC and has provided the statement of facts upon which this ruling is based.  The material 

facts as provided by counsel for PDC are set out below.  

STATEMENT OF THE FACTS 

 N.C.G.S. 131E-178(a), effective 31 August 2005, states: 

No person shall offer or develop a new institutional health service without 
first obtaining a certificate of need from the Department; provided, 
however, no person who provides gastrointestinal endoscopy procedures 



in one or more gastrointestinal endoscopy rooms located in a nonlicensed 
setting, shall be required to obtain a certificate of need to license that 
setting as an ambulatory surgical facility with the existing number of 
gastrointestinal endoscopy rooms, provided that: 
 
   (1) The license application is postmarked for delivery to the Division of 
Facility Services by December 31, 2006; 
 
   (2) The applicant verifies, by affidavit submitted to the Division of 
Facility Services within 60 days of the effective date of this act, that the 
facility is in operation as of the effective date of this act or that the 
completed application for the building permit for the facility was 
submitted by the effective date of this act; 
 
   (3) The facility has been accredited by The Accreditation Association 
for Ambulatory Health Care, The Joint Commission on Accreditation of 
Healthcare Organizations, or The American Association for Accreditation 
of Ambulatory Surgical Facilities by the time the license application is 
postmarked for delivery to the Division of Facility Services of the 
Department; and 
 
   (4) The license application includes a commitment and plan for serving 
indigent and medically underserved populations. 
 
   All other persons proposing to obtain a license to establish an 
ambulatory surgical facility for the provision of gastrointestinal endoscopy 
procedures shall be required to obtain a certificate of need. The annual 
State Medical Facilities Plan shall not include policies or need 
determinations that limit the number of gastrointestinal endoscopy rooms 
that may be approved. 
 

 PDC states that it opened a physician office building (the “Facility”) in June 2006.  The 

Facility is located at 10441 Moncreiffe Road, Suite 101, Raleigh, Wake County.  The Facility 

contains physician offices and two gastrointestinal endoscopy rooms. 

 In anticipation of opening the Facility and in an effort to comply with N.C.G.S. § 131E-

178(a)(2), PDC states that it submitted an affidavit to the Department on 19 October 2005, 

verifying that the completed application for the building permit for the Facility was submitted by 

the effective date of the act.  
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 On 23 June 2006, PDC submitted an ambulatory surgical facility license application for 

the Facility.  The application, postmarked before 31 December 2006, included a commitment and 

plan for serving indigent and medically underserved populations.  PDC included with the 

application a letter from the Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations 

(“JCAHO”), stating that the Facility site had been accredited by JCAHO. 

 A JCAHO representative confirmed in a letter to PDC dated 20 December 2006 that 

PDC: 

. . . notified me within appropriate timeframes of the opening of a new site 
called Gastroenterology at Brier Creek located at 10441 Moncreiffe Road, 
Suite 101, in Raleigh, NC  27617.  This site provides the medical services 
of Gastroenterology and the Surgery/Anesthesia services of Endoscopy 
under moderate sedation.  Since your organization is already accredited 
for Surgery/Anesthesia services and the addition of this site has not 
significantly increased the overall amount of volume being performed in 
this category, no extension survey was warranted.  We have 
administratively extended accreditation to that site until your organization 
undergoes its full unannounced triennial survey sometime in 2007. 
 

 PDC’s accredited program is listed on JCAHO’s website as “Ambulatory Care,” with 

Endoscopy and Gastroenterology shown as Services at the Facility site.  The brief program 

description for Ambulatory Care on the JCAHO website is:  “Ambulatory care providers, 

including outpatient surgery facilities, rehabilitation centers, infusion centers, group practices, 

and others.”  

 PDC states that in December 2006, it was contacted by the section chief of the 

Department’s Acute Care and Home Care Licensure and Certification Section (“Section”), who 

advised that a different type of accreditation would be required for licensure.  PDC represents 

that, although it disagreed with the Section’s interpretation of N.C.G.S. § 131E-178(a), it 

attempted to satisfy the requirements for the other accreditation, but neither JCAHO nor the 
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Accreditation Association for Ambulatory Health Care were able to meet the deadline of  31 

December 2006 on such short notice. 

ANALYSIS 

 PDC contends that it has satisfied all of the requirements for licensure in N.C.G.S. § 

131E-178(a).  The only issue is whether its accreditation by JCAHO is sufficient, or whether it 

needed further accreditation as an ambulatory surgical facility.   

 The applicable statutory language provides that an applicant’s facility must have “been 

accredited by . . . The Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations . . . by the 

time the license application is postmarked for delivery to the Division of Facility Services of the 

Department.”  The statute does not specify the category or level of accreditation required.   

 The clear purpose of the statute was to provide a mechanism and a window of 

opportunity by which existing or substantially planned gastrointestinal endoscopy facilities could 

be licensed as ambulatory surgical facilities without the need for a CON.   The Facility is within 

the category of facilities to which the statute applies.  The accreditation that the Facility received 

from JCAHO is consistent with a gastrointestinal endoscopy facility, and therefore satisfies the 

requirement for accreditation established in N.C.G.S. § 131E-178(a)(3). 

 No issues of patient safety or quality of care have been raised with respect to PDC or its 

Facility that relate to this question.   

CONCLUSION 

 For the foregoing reasons, assuming the statements of fact in the Request to be true, I 

conclude that the PDC timely met the requirement of N.C.G.S. § 131E-178(a)(3) that the  

Facility be accredited by JCAHO.   
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 This ____ day of ________, 2007. 

 

     _____________________________________________ 
      Robert J. Fitzgerald, Director 
      Division of Facility Services 
      N.C. Department of Health and Human Services 
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CERTIFICATE OF SERVICE 

 
 I certify that a copy of the foregoing Declaratory Ruling has been served upon the 
nonagency party by certified mail, return receipt requested, by depositing the copy in an official 
depository of the United States postal service in a first class, postage prepaid envelope addressed 
as follows: 
 

CERTIFIED MAIL 
 

 
Wallace C. Hollowell, III 
Nelson Mullins Riley & Scarborough, LLP 
GlenLake One, Suite 200 
4140 Parklake Avenue 
Raleigh, NC  27612 
 

This _____ day of _______, 2007 
 
 
    
 
            
   _________________________________________ 
      Jeff Horton 
      Chief Operating Officer 
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